Türk örf ve adetleri gereği evlilik öncesi ilk adılar hep erkek tarafı atar. Önce kız istemeye gidilir, söz verilmesinin ardından nişan tarihi belirlenir. Önce erkek tarafı kızın evine gider.

Erkek tarafı nişan töreni öncesi kıza nişan elbisesi, ayakkabı ve çanta gibi ürünle alır. Ayrıca gecelik takımı, sabahlık, iç çamaşırı, makyaj takımı, çorap, terlik, parfüm gibi hediyeleri alır. Erkek kızın, kız ise erkeğin nişan alyanslarını alır.

Erkek tarafı nişan töreni öncesi kıza nişan elbisesi, ayakkabı ve çanta gibi ürünle alır. Ayrıca gecelik takımı, sabahlık, iç çamaşırı, makyaj takımı, çorap, terlik, parfüm gibi hediyeleri alır. Erkek kızın, kız ise erkeğin nişan alyanslarını alır.

“Söz ve Nişan Gününde kız tarafı erkek tarafına giderken daha modern kutuları tercih edebilir”

NİŞAN TÖRENİ

Nişan evlilik için atılan ilk adımdır. Geleneğimizde özellikle erkek tarafı kızın evine kız isteme amacıyla giderler. Kız istemeleri görücü usulü yani kızı görüp beğenmek şeklinde veya flört yaşayan ilişkileri resmileştirmek amacıyla yapılır. Kız istemeye erkeğin anne babası ve aile büyükleründen bazılarının katılımıyla gidilir.

Erkek, çikolata veya tatlı ile özel çiçek götürür. İsteme seromonisi içinde kız mutlaka türk kahvesi yapar. Hatta bazen damat adayının kahvesine şeker yerine tuz konurlur. Kahveye tuz konulması; damat tuzlu kahvesi içerken yüzünü buruşturmazsa kızımızı da her şeyi ile sever ve kabul eder olarak değerlendirilir. Tabi ki bu sunum espiri ve ortamda sıcaklığı sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Her iki ailenin anlaşması sonrası kız isteme aşaması tamamlanmış ve nişan tarihleri belirlenmiştir.

Erkek tarafı geline nişan yüzüğü alır. Nişan töreninde giyeceği nişanlık tuvalet şeklinde bütün elbise veya etek, bulüz ayrıca ayakkabı, çanta alınır. Bunların dışında gecelik, sabbahlık takımı, terlik, çorap el yüz havlusu, parfüm, makyaj takımı alınır. Bazı yörelerde seccae, nevresim takımı, pike takımı, bornoz takımı da alınmaktadır.

Alım aşaması sonrası hediyelerin kızın evine götürmesinde eskiden muhtelif hediyeler 5 veya 6 adet tepsiye yerleştirilir, jelatin kağıtlarla kapatılır ve üst kısımlarından jelatin büzülüp kurdele ile fiyonglar yapılırdı. Bunun yanında kızın annesine kurdele ile fiyonglar yapılırdı. blüz, eşarp, namaz tülbenti, seccade, el yapımı dantelden pike takımı, nevresim takımı gibi hediyeler yapılır ve bohça içine konulurdu.

Kızın babasına da “gömlek, çorap, havlu gibi eşyalar alınır. Bu hediyeler annenin bohçasının içine konurlur veya ayrı bir bohça hazırlanır. Kızın anne ve babasına alınan hediyelerden başka ailede bulunan kız veya erkek kardeşlere, annanelere, babaannelere ve dedelere de “çorap, havlu, bulüz, gömlek, seccade vb. gibi hediyeler alınır ve bohçalara konur.

Günümüzde genel olarak gene aynı hediyele ralınmaktadır. Ancak sunum çeklilleri farklılık gösterir.Kıza alınan hediyeler ürettiğimiz kutulara makyaj takımları ve parfümleri daha küçük bakım kuttularına ve özel tüllü modern bohçalara yerleştirilmektedir.